EPiServer CMS version 8.0

Hallström Konsult har bett Uno Asker på EPiServer att förtydliga det nya förhållningssättet till versionsnummer och produktsläpp. Eftersom EPiServer kommer ut med kontinuerliga uppdateringar så är det viktigt att skapa processer för detta tillsammans med era partners i ett förvaltningsavtal.

”Jag har de senaste veckorna följt hur det postats ett antal bloggposter och artiklar kring EPiServer CMS version 8.0. Jag skulle vilja ta tillfället i akt att ur ett användarperspektiv skingra dimmorna och beskriva vad det kan innebära för er.

Sedan förra året har EPiServer anammat en process av kontinuerliga produktsläpp, jämför t ex med Microsoft och deras veckoliga uppdateringar via Microsoft-update.

Tanken bakom detta är att alla användare så fort som möjligt ska få tillgång till buggfixar men även att nya funktioner ska komma ut så fort som möjligt, det har även gjort att vi på EPiServer mycket snabbare har kunnat reagera på feedback från er.

Under 2014 och 2015 har det släppts ett antal nya funktioner som är fantastiska förbättringar för användare av plattformen OCH för utvecklare. Det finns mängder men om jag får peka ut två exempel så är möjligheten att jämföra två sidor med varandra (uppdatering 14) och möjligheten att skapa projekt (kampanjer) inne i CMS och att kunna schemalägga dessa projekt (uppdatering 47) två av dom bästa.

Dessa och ett antal andra har kommit under året och är inte relaterade till EPiServer CMS version 8.0.

Våra versionsnummer är en teknisk reflektion av hur pass bakåtkompatibla nyheterna som kommer med en uppdatering är och dessa förändringar kan vara nog så små, vi har t ex släppt stödet för vissa äldre webbläsare nu och det är denna förändring som har medfört att vi nu ibland ser EPiServer CMS version 8.0.

Så om ni har uppdaterat kontinuerligt fram tills nu så är alltså skillnaderna för er som användare små, om ni däremot inte har anammat en process av kontinuerliga uppdateringar så är mitt råd att skapa processer för detta och att ni tillsammans med era partners finner för er lämpliga former.

För att väcka lusten att faktiskt följa ovanstående råd så läsa gärna mer om vilka nyheter som kommit under åren på EPiServers användarguide , läs gärna där t ex om tillägget Content Collaboration, där ni kan chatta i realtid kring ert innehåll, ett tillägg som jag personligen är väldigt förtjust i. För användare finns det flera kurser hos EPiServer där ni lär er de senaste verktygen: Fortsättningskurs för redaktörer och Nyheter för redaktörer för att nämna ett par. De är för dig som vill få djup produktkunskap och vara uppdaterad om funktioner och möjligheter inför ett nytt webbprojekt eller en uppgradering.

När ni ändå är inne i användarguiden så lovar jag er att ni kommer att få mersmak och att ni kommer att se vilka fantastiska tillägg och nya funktioner som anlänt att ert vill-ha behov kommer att väckas.

Ytterligare information om funktioner som har kommit finner ni även på EPiServer World.”

Uno Asker, EPiServer
Product Manager Education